Mazars Newsletter
The latest tax news and comments from Mazars tax lawyers - our digital newsletter is out once a month (in Swedish). If you wish to subscribe - please contact marknad@mazars.se
Tillhandahållande av aktivitetsbaserade arbetsplatser är momspliktigt

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i två domar, meddelade den 4 februari 2021, prövat om tillhandahållande av aktivitetsbaserade arbetsplatser, eller co-working, utgör fastighetsupplåtelse som är undantagen skatteplikt, eller om ett sådant tillhandahållande ska betraktas som en skattepliktig tjänst.
Förhandsbesked om växthus utgör byggnad eller byggnadsinventarium

Skatterättsnämnden (SRN) har den 16 december 2020 meddelat ett förhandsbesked i ett mål om huruvida ett växthus ska anses utgöra byggnad eller byggnadsinventarium. SRN konstaterar att ett växthus inte är en konstruktion som i sin helhet kan hänföras till byggnadsinventarier, utan en uppdelning mellan byggnad och byggnadsinventarier av växthusets olika komponenter är nödvändig. Förhandsbeskedet har överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen.
Skattemässig behandling av dricks

Extra betalningar i form av dricks som kunder betalat med kontokort, har av Kammarrätten i Göteborg Mål 540-20 m.fl. inte ansetts vara en skattepliktig intäkt i ett restaurangföretag. Detta trots att företaget haft brister i bokföringen, vilket är en omständighet som i tidigare domar medfört att betalningen behandlats som intäkt i företaget och utbetalningen till de anställda som en avdragsgill lönekostnad på vilken arbetsgivaravgifter ska betalas och skatteavdrag göras.
Skatteverket har nu kommenterat domen och meddelat att den har överklagats.
Skatteverket har nu kommenterat domen och meddelat att den har överklagats.
Fastighetsägares avdragsrätt för moms vid inköp av el- och vattensystem

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 2 februari 2021 prövat frågan om en fastighetsägare har rätt till avdrag för ingående moms som hänför sig till inköp och installation av el- och vattensystem samt utrustning för att mäta faktisk förbrukning av el och vatten i bostadslägenheter.
Tillhandahållande av co-location tjänster är momspliktigt

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) meddelade den 4 februari 2021 en dom om hur tillhandahållande av så kallade co-locationtjänster ska hanteras momsmässigt.
Kontaktad av Skatteverket eller Tullverket? Mazars processgrupp hjälper dig!

Skattelagstiftningen är komplex och det är inte alltid lätt att veta hur en viss fråga ska bedömas.
Prövningstillstånd meddelat i mål om moms där Mazars är ombud

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har den 17 december 2020 meddelat prövningstillstånd i mål där Mazars Skatt är ombud för ett aktiebolag. Frågan som ska prövas av HFD är om Skatteverket har rätt att neka en skattskyldig avdrag för ingående moms i en nystartad verksamhet som Skatteverket registrerat för moms.
Stödåtgärder till följd av Covid-19 - Sammanfattning

Coronapandemin har fortsatt stor påverkan på företag och regeringen kommer ständigt med förslag på nya och uppdaterade stödåtgärder. Vi informerar löpande om de åtgärder som vidtas. Här följer en sammanfattning av några av de mest omfattande stödåtgärderna, vad som gäller idag och vilka förslag som har lagts fram.
Skattereduktion för grön teknik

Till skillnad mot skattereduktion för ROT- och RUT-arbete omfattar skattereduktion för installation av grön teknik även kostnad för material. Skatteverket har nu förtydligat sin syn på vad som ska ingå i begreppet ”materialkostnad”.
Stadigvarande vistelse och väsentlig anknytning vid indirekt aktieägande

Ett indirekt innehav av aktier i ett svenskt aktiebolag vars enda verksamhet sedan flera år har varit att vara part i en rättsprocess har inte ansetts ge väsentlig anknytning till Sverige. Inte heller att den tidigare permanentbostaden givits i gåva till ett av barnen har förändrat bedömningen då den utflyttade personen saknar tillgång till bostaden.
Rapportering av skattearrangemang (DAC 6)

Sveriges implementering av det EU-ledda informationsdirektivets regler för rapportering av skattearrangemang (DAC 6) som skulle börja gälla från och med den 1 juli 2020 sköts på grund av Covid-19 pandemin upp i somras. Sista dagen för att rapportera vissa gränsöverskridande skattearrangemang börjar dock nu närma sig. Den 31 januari inträder den första tidsgränsen för när rapportering av arrangemang skall ha ägt rum.
Vad krävs för att en kreditnota ska anses vara utfärdad?

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 13 november 2020, mål nr 459–20 behandlat frågan vad som krävs för att en kreditnota ska anses vara utfärdad för att felaktigt debiterad moms ska kunna ändras.
Fast laddstation är skattepliktig förmån

När en arbetsgivare bekostar en fast laddstation vid den anställdes bostad utgör detta en skattepliktig förmån. Det har skatteverket klargjort i ett nytt ställningstagande.
Stödåtgärder riktade till mindre företag och nedsättning av arbetsgivaravgifter för unga

Regeringen försätter att arbeta med åtgärder för att minska effekterna av den pågående Corona-pandemin. Senast i raden av många åtgärder återfinns förslag som riktar sig specifikt till mindre företag och till företag som anställer unga samt förslag om förlängning av tidigare beslutade åtgärder inom sjukförsäkringen.
HFD avgör fall om kvalificerade personaloptioner

Frågan om en anställds förvärv av teckningsoptioner i samband med de särskilda reglerna om personaloptioner har prövats av Högsta förvaltningsdomstolen (HFD).
BREXIT - vad händer i höst?

Den 31:a december 2020 går övergångsperioden ut och Storbritannien lämnar EU. Vi följer förhandlingarna mellan EU och Storbritannien och hur det slutliga avtalet tar form. Ta del av de senaste uppdateringarna!
Utländsk motsvarighet till ett svenskt AB vid tillämpningen av reglerna om näringsbetingade andelar

I maj 2020 publicerade Skatteverket ett förnyat ställningstagande avseende när en utländsk juridisk person anses motsvara ett svenskt aktiebolag vid tillämpning av regeln om näringsbetingade andelar. I det uppdaterade ställningstagandet klarläggs att den civilrättsliga jämförelsen utgår från vad som är känt om det enskilda företaget i fråga och om företaget kan struktureras på olika sätt är den valda strukturen som den civilrättsliga prövningen ska avse. I det uppdaterade ställningstagandet tar Skatteverket ställning till ny praxis som kommit på området och ställningstagandet innehåller ett flertal nya exemplifieringar.
Momsavdrag för solcellsanläggning – Nya ställningstaganden från Skatteverket

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i dom den 25 oktober 2019 (HFD 2019 ref. 50) beslutat att en bostadsrättsförening, som har installerat en solcellsanläggning på sina bostadsbyggnader, får dra av den del av den ingående momsen för installationen som är hänförlig till föreningens skattepliktiga försäljning av el. Domen har medfört att Skatteverket ersatt tre tidigare ställningstaganden med nya ställningstaganden
Tillhandahållande av ABT-boende utgör skattepliktig rumsuthyrning

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) meddelade den 28 oktober en dom där det fastställs att ett tillhandahållande av ABT-boende utgör momspliktig rumsuthyrning.
BREXIT - hur påverkas du som privatperson?

Den 31:a december 2020 går Storbritanniens övergångsperioden ut och Storbritannien lämnar EU. Vi följer förhandlingarna mellan EU och Storbritannien och hur det slutliga avtalet tar form. I denna artikel fokuserar vi främst på hur du som privatperson kan komma att påverkas.
Löneunderlag i fåmansföretag

Årsskiftet närmar sig och det kan vara aktuellt för delägare i fåmansföretag att se över sitt löneuttag. För att få tillgodoräkna sig löneunderlag vid beräkning av gränsbelopp finns det ett krav på delägaren att ta ut en viss lön från företaget året före beskattningsåret.
HFD undanröjer förhandsbesked om tandvård i kommanditbolag

I förhandsbesked den 28 januari 2020 meddelade Skatterättsnämnden att ett tandläkarföretags tillhandahållande av tandläkare till ett kommanditbolag var momspliktig uthyrning av personal. Högsta förvaltningsdomstolen har i beslut den 4 september undanröjt förhandsbeskedet.
Hur kravet på enklare slag av motion ska tillmätas betydelse vid friskvårdsbidrag

Träning eller aktiviteter som är av enklare slag omfattas numera i större grad av reglerna kring friskvårdsbidrag och kan ges som en skattefri förmån.
Ändrat rättsläge för momsmässig hantering av datacentertjänster

EU-domstolen har i målet C-215/19, A Oy, prövat om datacentertjänster (colocation) kan betraktas som sådan uthyrning av fast egendom, eller som tjänster med anknytning till fast egendom, som undantas från moms. Frågan har varit föremål för prövning ett flertal gånger i svensk rättspraxis och nu ändras rättsläget.
Nytt fall om vårdmoms

En privat tandvårdskliniks förvärv av tjänster från en utländsk tandläkare har ansetts avse momspliktig personaluthyrning enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen den 2 juli 2020.
Svenska jämkningsreglerna för moms underkända

EU-domstolen underkänner de svenska jämkningsreglerna för moms. Endast den som gjort ett momsavdrag kan bli skyldig att återföra avdraget genom jämkning.
I dom den 26 november 2020, mål C787/18, slår EU-domstolen fast att det strider mot mervärdesskattedirektivet att i sin nationella lagstiftning ha regler som innebär att en köpare av en fastighet är skyldig att genom s.k. jämkning återföra (betala tillbaka) den moms som säljaren av fastigheten tidigare har gjort avdrag för. Det innebär att de svenska momsreglerna i detta avseende står i strid med mervärdesskattedirektivet.
I dom den 26 november 2020, mål C787/18, slår EU-domstolen fast att det strider mot mervärdesskattedirektivet att i sin nationella lagstiftning ha regler som innebär att en köpare av en fastighet är skyldig att genom s.k. jämkning återföra (betala tillbaka) den moms som säljaren av fastigheten tidigare har gjort avdrag för. Det innebär att de svenska momsreglerna i detta avseende står i strid med mervärdesskattedirektivet.
BREXIT - vad händer efter den 31/12?

Den 31:e december 2020 går Storbritanniens övergångsperiod ut och Storbritannien lämnar EU. Vi följer förhandlingarna mellan EU och Storbritannien och hur det slutliga avtalet tar form. Förhandlingarna leder inte till de framsteg som är önskvärda och Kommissionen har den 9 juli gjort ett officiellt uttalande om vilka förändringar som kan förväntas efter övergångsperiodens slut. Kommissionen har även lagt fram förslag på nya momsregler avseende Nordirland.
Avdragsbegränsning

I förhandsbesked den 30 september 2020 prövade Skatterättsnämnden om en förändring från ett direkt ägande till ett indirekt ägande i ett underskottsföretag medför begränsad rätt att göra avdrag för tidigare års underskott.