Spärra deklarationsombud – Skatteverkets pappersblanketter i bedrägeriförsök

Det har uppmärksammats i media den senaste tiden hur ett par välkända svenskar har utsatts för bedrägerier och bedrägeriförsök kopplat till Skatteverkets pappersblanketter för deklarationsombud.

Bedragarna har förfalskat namnunderteckningar på pappersblanketter och registrerat deklarationsombud hos Skatteverket för de här personerna. När de väl haft behörighet som deklarationsombud kunde de se vilket bankkonto som var registrerat för utbetalningar från personens skattekonto hos Skatteverket. Med hjälp av att veta bankkontouppgifterna har bedragarna sedan registrerat olika autogiron mot bankkontot och på så sätt försökt komma över stora summor pengar. I ett par fall har de kommit över mångmiljonbelopp.

Spärra obehörig ombudsregistrering

Om man loggar in på Mina sidor på Skatteverkets hemsida med hjälp av e-legitimation är det möjligt att använda Skatteverkets olika e-tjänster. Med funktionen Spärra obehörig ombudsregistrering kan du förhindra att någon obehörig ansöker om behörighet till att bli deklarationsombud för dig själv och för eventuella företag som du är firmatecknare för. När spärren är aktiverad godkänns bara ombudsregistrering som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänst.

För att aktivera spärren kan man använda sig av följande tillvägagångssätt:

  • Välj e-tjänsten Ombud och behörigheter på Skatteverkets hemsida
  • Logga in med e-legitimation såsom Bank-ID
  • Välj fliken ”Spärrfunktion – begränsa användningen av blanketter”
  • Markera rutan ”Spärrad” och tryck på Spara
  • Granska uppgifterna och kryssa i rutan ”Jag har granskat att ovanstående uppgifter är riktiga”
  • Tryck på ”Skicka in”

Spärra obehörig adressändring

Det finns även möjlighet till att registrera en spärr för otillåten adressändring bland Skatteverkets e-tjänster. E-tjänsten heter ”Spärra obehörig adressändring” och när spärren är aktiverad godkänns bara adressändringar som görs med e-legitimation i Skatteverkets e-tjänster för Flyttanmälan eller Särskild postadress. Adressändringar som skickas in på pappersblanketter godkänns således inte längre när spärren är aktiverad.

 

Mazars skattejurister finns tillgängliga för frågor kring hur ni kan skydda er mot bedrägeriförsök via Skatteverket.

Henrik Rosenkvist, Skattejurist

Magnus Wikström, Skattejurist

Vill du veta mer?