Mazars Newsletter
The latest tax news and comments from Mazars tax lawyers - our digital newsletter is out once a month (in Swedish). If you wish to subscribe - please contact marknad@mazars.se
Högsta förvaltningsdomstolen undanröjer skattetillägg efter helomvändning av Skatteverket

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) har i en dom den 3 januari 2023 (mål nr. 3365-22) fastslagit att en förlust på ett skuldebrev som erhållits som betalning vid en överlåtelse av näringsbetingade andelar, inte omfattas av avdragsförbudet i 25 a kap. 19 § första stycket 4 inkomstskattelag (1999:1229), IL. Skatteverket överklagade kammarrättens dom, trots att Skatteverket vunnit fullt bifall för sin talan.
HFD-avgörande – Återköpsrätt inget hinder för att syntetiska optioner behandlas som värdepapper

Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 12 december 2022 dom i mål nr 6234-21 avseende syntetiska optioner. Frågan som behandlades var huruvida syntetiska optioner som förvärvats på grund av tjänst var att anse som värdepapper. HFD gör, med hänvisning till HFD 2021 ref. 67, bedömningen att syntetiska optioner trots vissa förfoganderättsinskränkningar, ska behandlas som värdepapper.
Ingen skatt vid överföring av teckningsoptioner i samband med personaloptioner

Skatterättsnämnden meddelade den 7 november ett förhandsbesked avseende beskattning där ett bolag planerar överföra teckningsoptioner som ett första steg i nyttjandet av en så kallad kvalificerad personaloption.
Utökade möjligheter till tillfälligt anstånd med inbetalning av skatt

En stödåtgärd som, i kölvattnet av Covid-19, fortfarande lever vidare är tillfälligt anstånd med inbetalning av skatt. Förutsättningarna för den europeiska energimarknaden har under den senaste tiden kraftigt ändrats och svenska företag står nu inför mycket högre energipriser än tidigare, vilket ger ökande produktionskostnader som kan vara svåra att hantera. Som en åtgärd för att dämpa de likviditetsproblem som kan uppstå föreslår Regeringen att utöka Skatteverkets möjlighet att bevilja tillfälligt anstånd med betalning av skatter och avgifter.
Skattenyheter i budgetpropositionen för 2023

Den 8 november 2022 lämnades budgetpropositionen för 2023 över till riksdagen. Av propositionen framgår regeringens förslag på reformer och åtgärder med syfte att stötta svenska hushåll och företag, åtgärder för en mer fossilfri elproduktion och minskade utsläpp m.m. Målet är att Sverige ska möta utmaningar som lågkonjunktur och inflation med en balanserad och ansvarsfull finanspolitik och långsiktiga åtgärder. Budgetpropositionen bygger på ett samarbete mellan Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. I den här artikeln redogörs översiktligt för förslagen på det skatterättsliga området.
Utomståenderegeln anses inte tillämplig då det utomstående ägande ej bestått under hela femårsperioden

Högsta förvaltningsdomstolen beslutade i en dom den 19 oktober 2022 att utomståenderegeln inte var tillämplig på ett fåmansföretag där det utomstående ägandet inte ansågs ha bestått under hela den föregående femårsperioden. Anledningen till detta var att sökanden och den utomstående under en månad inte samtidigt ägde andelar i fåmansföretaget.
Värdeöverföring från fåmansföretag är inte att likställa med överlåten rätt till utdelning

Skatterättsnämnden har lämnat ett förhandsbesked den 20 september 2022, 39-22/D, som fastställde att värdeöverföringar beslutade av ett fåmansföretag inte har ansetts kunna jämställas med att aktieägaren överlåtit rätten till utdelning.
Kan lämnade koncernbidrag anses utgöra skatteflykt?

Skatterättsnämnden har i förhandsbesked 28-22/D fastslagit att avdrag för koncernbidrag till ett bolag som året efter koncernbidraget har avyttrats, inte anses kunna vägras med stöd av skatteflyktslagen.
Nya regler för hållbarhetsrapportering – få koll på vad som gäller

Den 21 juni 2022 antogs förslaget om EU:s nya direktiv om hållbarhetsrapportering, Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). CSRD är ett ramverk för integrering av miljö (Environmental), socialt ansvar (Social) och bolagsstyrning (Governance) dvs. ”ESG”, i företagens övergripande och långsiktiga värdeutveckling. Direktivet, som ska implementeras successivt från 2024, innebär att fler bolag ska hållbarhetsrapportera och kraven på rapportens innehåll är långtgående.
Har du en plan för ägarskiftet av ditt bolag?

Har du tankar kring vad som är nästa steg för ditt bolag? Om det finns en tanke på att göra verklighet av pensionsdrömmen inom ett par år så är det en sak som du ska tänka på: ha en plan. Det finns många viktiga frågor inför den här typen av överlåtelse, inte minst ”hur blir det med skatten?”. Se nedan för ett par frågeställningar som kan fungera som en form av checklista för att besvara just den frågan.
Maximera möjligheten till lågbeskattad utdelning från ditt fåmansaktiebolag

För att en delägare i ett fåmansföretag ska få utnyttja företagets löner vid beräkning av årets gränsbelopp krävs att utbetalda löner uppgår till vissa belopp. Har rätt lön tagits ut i företaget under 2022? Vi reder ut och förtydligar vad man bör tänkta på i samband med årets sista löneutbetalningar.
Höjd ränta på skattekontot

Från och med den 1 november höjer Skatteverket räntan på kvarskatt och anstånd med skatt, från 1,25 procent till 2,5 procent. Samtidigt kommer det för första gången sedan 2017 att utgå intäktsränta på skattekontot om 1,125 procent.
Endast en korrekt faktura kan åberopas som grund för momsavdrag

För att en skattskyldig ska ha rätt till avdrag för moms krävs att en korrekt faktura finns. I mervärdesskattelagen finns reglerat vilka uppgifter som måste finnas för att det ska vara fråga om en faktura. I detta ställningstagande går vi igenom dessa krav samt vad Skatteverket angett i ett ställningstagande från den 20 september 2022 avseende just kravet på att en faktura ska innehålla uppgifter om säljarens och köparens namn och adress.
Skattemässig avdragsrätt för CSR-kostnader

Att ekonomi och hållbarhet är något som hör ihop har blivit allt tydligare under senare år. I dag ser företagen socialt ansvarstagande (CSR) som en viktig del i att skapa förtroende för sitt varumärke. Som en förlängning av det ser vi ett ökat intresse – från såväl företag som investerare, kunder och andra intressenter – för transparens och öppenhet kring ett företags skattehantering. Samhällsutvecklingen leder till att hållbar skatt blir en del av många företags hållbarhetsarbete. Många pratar om hållbarhet som en konkurrensfördel, men för att stimulera klimatomställningen ytterligare bland företagen krävs tydliga kommersiella incitament – det måste löna sig att göra rätt. Trots det finns det idag många hinder. I den här artikeln belyser vi företags skattemässiga avdragsrätt för CSR-kostnader.
Tid att ansöka om omställningsstöd för Brexit-kostnader

En Brexitjusteringsreserv (Brexit Adjustment Reserve – BAR) har utlysts för att kompensera företag för de kostnader som uppkommit i samband med anpassning av verksamheten till Brexit under perioden 2020 till 2023. Från och med den 10 oktober kan ansökan skickas in.
Så behandlas ett aktieägartillskott som motsvarar ett tidigare givet aktieägarlån

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) meddelar i en dom från den 5 juli 2022 (mål nr 447-22), att en eftergift av ett aktieägarlån anses vara ett ej skattepliktigt aktieägartillskott. Med domen ändrar HFD Skatterättsnämndens beslut, och förtydligar vilka förutsättningarna som bör ligga till grund för bedömningen.
Gåva av andelar i ett danskt kommanditselskab beskattas för årets resultat fram till gåvotillfället

Högsta Förvaltningsdomstolen (HFD) har den 20 juli 2022 meddelat dom i mål 7069-21. Det aktuella målet avsåg huruvida en person, som genom gåva överlåtit andelar i ett danskt kommanditselskab, en dansk motsvarighet till ett svenskt kommanditbolag, ska beskattas för resultatet från de bortgivna andelarna fram till gåvotillfället.
Rekordhöjning av prisbasbeloppet för 2023

Det nyligen fastställda prisbasbeloppet som börjar gälla 1 januari 2023 kommer att påverka socialförsäkrings- och skattesystemen. Vi beskriver vad denna rekordhöjning har för effekter i detalj.
Nya regler för tryggare bostadsrättsköp träder i kraft efter årsskiftet

Den 14 juni 2022 beslutade riksdagen att införa flera ändringar i bostadsrättslagen. Syftet med ändringarna är att stärka det rättsliga skyddet både för den som köper en nyproducerad bostadsrätt men även för bostadsrättsägare i allmänhet. I detta inlägg sammanfattas de viktigaste förändringarna som riksdagen presenterat vad gäller skärpta krav på förhandsavtal och upplåtelseavtal samt regeländringarna som berör bostadsrättsinnehavare i allmänhet.
Vilse i momsdjungeln – eller bara ny på jobbet?

Momsen upplevs ofta som en av de mest svårbegripliga skatterna och företagens vardag påverkas ständigt av nya lagstiftningsåtgärder och ändrade rättsliga tolkningar. En felaktig momshantering kan medföra långdragna domstolsprocesser med oviss utgång och kännbara ekonomiska konsekvenser. I november 2022 kommer en unik möjlighet att fördjupa dina momskunskaper under ledning av Mazars skattejurister Fredrik Rosén och Johan Östholm. De har båda lång erfarenhet som rådgivare och hanterar såväl byråns interna momsutbildningar som skräddarsydda kurser för kunder.
Nya lagar som träder i kraft under sommaren

Vi presenterar ett urval av de nya lagar och regler som träder i kraft under sommarperioden.
Hemarbetets innebörd för ett fast driftställe

Den 13 maj 2022 publicerade Skatteverket ett nytt ställningstagande avseende hemarbetets betydelse för att ett fast driftställe ska kunna uppstå. Vi har fått mer klarhet i när ett fast driftställe kan uppkomma och ställningstagandet, som ersätter Skatteverkets tidigare ställningstagande från 2015, är välkomnat i en tid då allt fler både jobbar hemifrån och från länder där företagets verksamhet vanligtvis inte utgår ifrån. Sammanfattningsvis fokuserar Skatteverket i sitt ställningstagande på om hemarbetet är föranlett av ett krav eller affärsmässigt intresse från arbetsgivarens sida. Det nya ställningstagandet innebär att ett fast driftställe uppkommer i färre situationer jämfört med ställningstagandet från 2015.
Spel- och tävlingsvinster – skattefria eller inte?

Det är nog inte många som tackar nej till en vinst, men har du koll på eventuella skattekonsekvenser? Vinstskatt kan tillkomma i olika sammanhang och när det kommer till vinster som erhålles vid spel och tävling finns det vissa avgörande förutsättningar för att vinsten ska ses som en skattefri eller skattepliktig inkomst.
Nya utredningar – Förenklade regler för fåmansföretag och exitbeskattning

Regeringen meddelade den 25 maj att två nya utredningar rörande skatteregler kommer att tillsättas. Den första utredningen syftar till att förenkla reglerna för utdelning och kapitalvinst på andelar i fåmansföretag, medan den andra utredningen syftar till att säkerställa en effektiv beskattning av kapitalvinster som upparbetats i Sverige, vid flytt utomlands. Frågeställningarna i båda förslagen har varit föremål för tidigare utredningar, men dessa lades i båda fallen ner för fyra – fem år sedan.
Förslag till nytt regelverk för källskatt på utdelningar till utländska personer – är vi ett steg närmare nya regler?

Den 7 juni meddelade Finansdepartementet att den tidigare publicerade promemorian ”Ny lag om källskatt på utdelning” har skickats ut på en remissrunda. Det är totalt 36 remissinstanser som ska lämna sina åsikter avseende hur nya regler avseende källskatt på utdelning till utländska personer kan komma att se ut. Sista dagen för remissinstanserna att inkomma med sina svar är den 7 oktober 2022.
Vinnaren i Mazars tävling på Borgeby Fältdagar

Mazars vill tacka alla som kom och besökte vår monter under lantbruksmässan Borgeby Fältdagar.
Mazars på topposition i SKI:s mätning av kundnöjdhet 2022

Den 16 maj presenterades resultatet av Svenskt Kvalitetsindex (SKI) mätning av kundnöjdhet och kvalitet inom Revisionsbranschen. Mätningen utförs årligen och jämför leverantörerna vid samma tillfälle. Det ger branschens kunder möjlighet att besvara en rad frågor kring upplevelsen av sin revisionsbyrå. Mazars får återigen en topplacering som visar på mycket nöjda kunder. Åren med covid har tvingat fram nya, digitala sätt att leverera tjänster. Att man genom detta lyckats stärka den personliga relationen till kunden pekas ut som en av nycklarna till årets resultat.
HFD – Ingen justering av anskaffningsvärdet på inventarium enligt den s.k. jämkningsregeln

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) meddelade en dom den 2 maj 2022 (mål nr 5264-5267-20 & 5269-20) som berörde reglerna om jämkningsregeln för nyanskaffning av inventarier. Utfallet från HFD blev att jämkningsregeln inte var tillämplig i det specifika fallet eftersom överföringen bland annat hade skett till marknadspris och inte till överpris. Om jämkningsregeln hade varit tillämplig i fallet så hade anskaffningsvärdet, för det förvärvade bolaget, justerats efter vad som hade varit skäligt.