Mazars Newsletter
The latest tax news and comments from Mazars tax lawyers - our digital newsletter is out once a month (in Swedish). If you wish to subscribe - please contact marknad@mazars.se
HFD undanröjer förhandsbesked om tandvård i kommanditbolag

I förhandsbesked den 28 januari 2020 meddelade Skatterättsnämnden att ett tandläkarföretags tillhandahållande av tandläkare till ett kommanditbolag var momspliktig uthyrning av personal. Högsta förvaltningsdomstolen har i beslut den 4 september undanröjt förhandsbeskedet.
Avdragsbegränsning

I förhandsbesked den 30 september 2020 prövade Skatterättsnämnden om en förändring från ett direkt ägande till ett indirekt ägande i ett underskottsföretag medför begränsad rätt att göra avdrag för tidigare års underskott.
Hur kravet på enklare slag av motion ska tillmätas betydelse vid friskvårdsbidrag

Träning eller aktiviteter som är av enklare slag omfattas numera i större grad av reglerna kring friskvårdsbidrag och kan ges som en skattefri förmån.
Ändrat rättsläge för momsmässig hantering av datacentertjänster

EU-domstolen har i målet C-215/19, A Oy, prövat om datacentertjänster (colocation) kan betraktas som sådan uthyrning av fast egendom, eller som tjänster med anknytning till fast egendom, som undantas från moms. Frågan har varit föremål för prövning ett flertal gånger i svensk rättspraxis och nu ändras rättsläget.
Nytt fall om vårdmoms

En privat tandvårdskliniks förvärv av tjänster från en utländsk tandläkare har ansetts avse momspliktig personaluthyrning enligt en dom från Högsta förvaltningsdomstolen den 2 juli 2020.
BREXIT - vad händer efter den 31/12?

Den 31:e december 2020 går Storbritanniens övergångsperiod ut och Storbritannien lämnar EU. Vi följer förhandlingarna mellan EU och Storbritannien och hur det slutliga avtalet tar form. Förhandlingarna leder inte till de framsteg som är önskvärda och Kommissionen har den 9 juli gjort ett officiellt uttalande om vilka förändringar som kan förväntas efter övergångsperiodens slut. Kommissionen har även lagt fram förslag på nya momsregler avseende Nordirland.
Fackförbunds medieföretag uttagsbeskattas p.g.a. för låg ersättning

Kammarrätten slår i en dom fast inkomstskatterättslig uttagsbeskattning och höjd utgående moms för servicebolag som tillhandahåller tjänster gentemot de ägande fackförbunden.
BREXIT - förhandlingarna fortskrider

Storbritannien lämnade EU den 31: a januari 2020. Vi följer förhandlingarna mellan EU och Storbritannien och hur det slutliga avtalet tar form.
Förslag på skattesänkningar inför höstens budget

Inför förhandlingar om statens budget för 2021 har finansdepartementet tagit fram fyra olika promemorior med förslag till sänkt inkomstskatt. Förslagen ska nu remitteras för att kunna ingå i budgeten för 2021.
Rapporteringstidpunkten för rapporteringspliktiga arrangemang skjuts upp

Sveriges implementering av det EU-ledda informationsutbytesdirektivets (DAC) regler för rapportering av skattearrangemang, som ursprungligen skulle implementeras per den 30 juni 2020, skjuts enligt ett pressmeddelande från finansdepartementet den 23 juni fram och kommer börja gälla från 1 januari 2021. Senareläggningen görs möjlig då Europeiska rådet antagit en ändring med anledning av Covid-19.
Ekonomiskt arbetsgivarbegrepp

En begränsat skattskyldig person som är anställd av ett företag i Sverige beskattas i Sverige redan vid tillfälligt arbete. Om arbetstagaren istället är inhyrd från ett utländskt företag utan fast driftställe i Sverige beskattas denne dock inte i Sverige om vistelsen understiger 183 dagar under en tolvmånadersperiod. I syfte att skapa konkurrensneutrala regler föreslås att även inhyrd personal ska beskattas i Sverige om hen utför arbete för en verksamhet i Sverige.
Förmån av taxiresor under en pandemi

Skatteverket anser i ett nyligen publicerat ställningstagande att förmån av fria resor med taxi mellan bostad och arbetsplats ska värderas till en kostnad motsvarande kollektivtrafik, under förutsättning att syftet med resan är att minska risken för smittspridning.
Rätt till avdrag för ingående moms som belöper på inköp och installation av anläggning för el och vatten i bostadshus

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) fann i dom den 3 december 2019 att en hyresvärds och bostadsrättsförenings tillhandahållanden av el och/eller vatten, som debiteras utifrån nyttjanderättshavarnas faktiska förbrukning, är momspliktiga. Skatterättsnämnden har nu prövat frågan om momsen på inköp och installation av anläggning för el respektive vatten i bostadshus är avdragsgill.
Moms vid försäljning till privatpersoner i Norge

Tidigare har utländska säljares omsättning av varor till norska privatpersoner varit undantagen från moms i Norge om varuvärdet understigit 350 NOK (varor av mindre värde). Sedan den 1 april 2020 har dock undantaget avskaffats, vilket innebär att moms ska betalas i Norge oavsett varuvärde. Särskilda regler infördes dessutom redan den 1 januari 2020 för leveranser av livsmedel och punktskattepliktiga varor, vilka inte kommer att beröras närmare här.
Ej väsentlig anknytning pga dyr fritidsbostad

En svensk medborgare som är utflyttad från Sverige sedan 2016 avser att köpa en fritidsfastighet i Sverige. Fastighetens höga standard har inte ansetts påverka bedömningen av om han får väsentlig anknytning hit.